Avtor prispevka: 

Optimizacija slik za spletne iskalnike

Kazalo vsebine
Brezplačni seznam
Prenesite si zemljevid digitalnega uspeha in sledite korakom.
Shrani na:

Optimizacija slik je ključen element za dobro optimizirano stran / vsebino, katero slika predstavlja. V tem vodiču, vam bomo približali kako se optimizira slike za spletno stran. Na kaj morate biti pozorni in s kakšnimi orodji si lahko pomagate.

Tako kot spletne strani se tudi slike prikazujejo na googlovi strani zadetkov. Ker so vezane na samo stran in so ključnega pomena za uporabniško izkušnjo, so tudi za optimiziranje strani ključnega pomena.

Splošno pravilo je, da profesionalne fotografije in slike dajejo boljši in bolj profesionalen izgled same spletne strani. Posledično je tudi uporabniška izkušnja toliko boljša. Saj slike narekujejo naravo in vzdušje vsebine ali pa pomagajo pri razumevanju le te.

[SE Optimizacija slik za iskalnike]

Najbolj uporabni formati slik na spletu

Optimizacija slik – Kadar se pogovarjamo o optimizaciji slik, ni pravilnega formata slike. Vse je odvisno od tega, kakšna je slika in zakaj jo uporabljamo.

[Play Video]

Da vam predstavimo fomate, v katere lahko shranite slike in za kaj se le ti uporabljajo:

 • JPEG ( ang. Joint Photographic Experts Group ) – je najbolj razširjen format slike, zaradi svoje lastnosti prikazovanja slik visoke ločljivosti in sorazmerno majhno velikostjo datoteke. Je rastrski slikovni format, kateri ne omogoča transparence.
  Uporaba tega formata je primerna za: fotografije izdelkov, dogodkov, ozadja, naslovnice, karoseli ipd.
 • PNG (ang. Portable Network Graphics) – Slike v .png formatu znajo (zaradi velike količine informacij, katere shranjujejo ) biti bistveno večje kot slike v formatu .jpeg. Je nova oblika rastrske slikovne oblike, katera omogoča transparentno ozadje.
  Uporaba tega formata je primerna za: razne grafike, gumbe, logotipe in podobne elemente, pri katerih je pomembna transparenca.
 • GIF (ang. Graphics Interchange Format) – je premikajoča se slika, katera se v širšem uporablja kot kakšen animiran gumb, grafika,ipd. Kot prejšnja dva je tudi .gif rasterska slikovna oblika, katera omogoča transparenco.
 • WEBP – je nov format slik za splet, kateri ponuja visoke ločljivosti in male velikosti datotek, ki so prilagojene za splet.
 • SVG (ang. Scalable Vector Graphics) – je ena izmed najširše uporabljenih vektorskih oblik, katere lahko preko css-a ali java skripte poljubno urejamo in manipuliramo na spletni srani.
  Obliko .svg priporočamo za: logotipe, ikone, gumbe in druge manjše elemente na spletni strani.

Velikosti slik

Kadar slike optimiziramo za spletne iskalnike je velikost ena izmed ključnih postojank. Poskrbeti moramo, da so slike ki bodo na spletu, kompresirane tako, da imajo najmanjšo velikost. Za optimalno razmerje med velikostjo in kvaliteto, se boste morali malo poigrati.

Priporočljivo je, da objavljate visoko kakovostne slike, kajti vedno več naprav uporablja retina in podobne zaslone z visoko ločljivostjo slike.

Velikosti slik za različne naprave.

Sama priporočena velikost datoteke je med 30 in 150 kb.
Seveda pa je odvisno od narave vaše vsebine, kajti ponekod ni možno
kompenzirati s kvaliteto.

Namig: priporočamo komprezacijo.

On- side optimizacija slik

Google in podobni iskalniki v letu 2019 že lahko razločijo tekst
na sliki in naravo fotografije. A vse je odvisno od njenega konteksta, zato
poskrbite da boste podali sliki največ informacij kar jih je možno.

Za uspešno optimiziranje slike pa je seveda ključnega pomena, da k sliki vstavimo primarno ključno besedo. To naredimo že v začetku tako, da poimenujemo ime datoteke z izbrano ključno besedo.

Kasneje pa jo tudi vključimo v alternativni tekst (alt tag). Kadar imamo več slik imamo priložnost, da drugim na enak način dodamo tudi variacije in sinonime te ključne besede.

Pro tip: Pozor! Imena slik probajte poimenovat čimbolj unikatno. Imena pišemo z malimi črkami in pri poimenovanju ne uporabljamo posebnih znakov. Presledke pišemo kot minus ( – ) .

Naš nasvet:

 • Napis slike (Caption) – je tekst, ki spremlja sliko. To so tisti napisi, ki kakor v knjigi ali časopisu opisujejo njeno vsebino in dogajanje. Ti naslovi so prav tako pomembni za uporabnike, saj jim dajo kontekst in jih podrobneje opišejo.
 • Alternativni tekst (ALT atributi ) – je tekst, kateri se prikaže kadar slike ne moremo prikazati. Torej je nadomestilo slike. In tudi spletni iskalniki ga uporabljajo kot nadomestek slike (ker ne morejo brati slike) in prav zato je za iskalnike tako ključnega pomena. Nekateri programi , ki omogočajo zvočno branje vsebin, berejo sliko kot alternativni tekst.
 • Title oznaka (Title) – to besedilo se prikaže kot podporen oblaček, ki opisuje vsebino ali daje navodila. Oblaček se prikaže, kadar se z miško ustavimo nad sliko. Za SEO optimizacijo slik se je izkazal, da ni bistvenega pomena.

Optimizacija slik je pomembna za samo optimizacijo spletne strani in vsebine, zato jih skrbno optimizirajte in rezultati bodo hitro vidni.

Če želite vedeti kako optimizirate naslove in kaj so HTML oznake, si preberite TA prispevek.

Vam je bila vsebina v pomoč? Ocenite nas

5/5 - (1 vote)
Brezplačno si prenesite priročnik: Iz 0 do uspeha: Priročnik razvoja digitalnega podjetja